Wie komt in aanmerking voor mentorschap?

Jeugdhulp 18+

Vanaf achttien jaar wordt een jongere beschouwd als volwassene. Iemand mag dan eigen keuzes maken en wordt zelf verantwoordelijk voor genomen beslissingen. Voor veel kwetsbare jongeren is er op die leeftijd sprake van een overgang van jeugdzorg naar volwassenzorg.
Voor deze doelgroep kan mentorschap daadwerkelijk het verschil kan maken bij het accepteren van hulp en het toewerken naar zelfstandigheid. Zo kan worden voorkomen dat jongeren in veel grotere problemen terechtkomen. Doordat de mentor wettelijk is benoemd, mag deze vaststellen in welke situatie de cliënt zelf wil en kan beslissen over behandeling en begeleiding.
De mentor van ZeBra mentorschap is een betrokken professional, die fungeert als centraal aanspreekpunt voor jongeren, ouders en zorgverleners. Neem voor meer informatie gerust contact op. Klik hier om uw pupil aan te melden.

Dementie

Dementie kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang van het verstandelijk functioneren.  Met als gevolg dat lichaam en geest achteruitgaan. Het wordt voor de dementerende steeds moeilijker om zelfstandig keuzes te maken en adequate beslissingen te nemen. 

Omdat het inzicht in eigen handelen sterk kan zijn verminderd, wordt het nemen van de juiste beslissingen bemoeilijkt.  Een dementerende kan ook beslissingen nemen of dingen doen die hij of zij zeker niet zou hebben gedaan als hij of zij niet aan dementie zou lijden. Op een gegeven moment wordt een dementerende wilsonbekwaam. Dit betekent dat hij of zij de gevolgen van haar of zijn handelen of beslissingen niet meer goed kan overzien. In dat geval kan een mentor uitkomst bieden.

De mentor van ZeBra mentorschap kan samen met de betrokkenen en naasten zorgen dat hulp en begeleiding goed geregeld is. De mentor  fungeert als belangenbehartiger en casemanager voor de betrokkene en diens omgeving. Een mentor probeert altijd zoveel als mogelijk te handelen op de manier waarop de persoon met dementie het gewild zou hebben.

Verstandelijke beperking

Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis. De gevolgen zijn vooral merkbaar op school, in de omgang met anderen en in hoeverre iemand zichzelf kan redden in het dagelijks leven. Er zijn grote verschillen in de mate van beperking. Daarom spreken we van mensen met een lichte, matige, ernstige en zeer ernstige verstandelijke beperking. Ook kan er sprake zijn van niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Voor cliënten met een verstandelijke beperking is mentorschap vaak een goede oplossing. Zeker wanneer een cliënt 18 jaar gaat worden of wanneer de familie op leeftijd raakt. Ook kan een mentor uitkomst bieden als er sprake is van probleemgedrag, ook wel onbegrepen of moeilijk verstaanbaar gedrag genoemd. Dit komt regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking.

De mentor van ZeBra mentorschap kan bij het organiseren van de juiste zorg en begeleiding altijd het aspect van maatwerk borgen. 

Psychiatrie

Psychische problemen kunnen acuut optreden, met een plots en hevig begin. Een psychische aandoening kan erfelijk zijn of het gevolg zijn van probleemsituaties (bijvoorbeeld een depressie na overlijden, verlies van werk), middelenmisbruik (alcohol, drugs, …) of een lichamelijke ziekte.

Soms verliezen mensen voor lange - of korte tijd de grip op het leven. Hierdoor kan het zijn dat er op het gebied van wonen, begeleiding en behandeling zaken niet goed geregeld zijn, terwijl het juist belangrijk is dat dit goed georganiseerd wordt. Zo blijft het leven overzichtelijk en stabiel. Ook kan er sprake zijn van forensische psychiatrie en / of detentie.

De mentor van ZeBra mentorschap kan voor mensen met psychische problemen een stabiele factor zijn. Een factor die op de achtergrond aanwezig is, als de situatie dit toestaat. Wanneer iemand stabiel is, mag en kan diegene zelf beslissingen nemen. Op het moment dat het met iemand minder goed gaat, dan neemt de mentor het roer over. Een mentor probeert altijd zoveel mogelijk te handelen op de manier waarop de betrokkene het gewild zou hebben.